Torsk the Texan way


Jacob fra webshoppen www.jaxx.dk, introducerede mig sidste år for texasrigget. Det er kort fortalt en måde at fiske gummijigs, hvor man belaster med et gennemløbslod fremfor de klassiske jighoveder.

Gennemløbsloddet "bulletweight" er lavet at tungsten, som er et  grunstof der i vægtfylde er ligeså tung som guld. 


Man bliver overrasket over hvor tunge de små gennemløbslodder føles. Den knap 20 mm store bulletweight på billedet vejer intet mindre end 42 gr

Tungsten kendes også som wolfram, og er et af de metaller der har den højeste massefylde, men også det højeste smeltepunkt. Det smelter først ved langt over 3000 grader og derfor skal der en speciel teknik til for at kunne give det den ønskede form. En hvilken som helt krog ville simpelthen smelte øjeblikkeligt hvis det kom i kontakt med flydende tungsten. Derfor er prisen lidt højere men til gengæld er massefylden på 19g cm3 hvor bly kun er på 12g cm3. Til gengæld er tungsten en del billigere end guld...



Offset-, widegape og grip-pin max kroge og bullethead. 
Tilsæt blot fiskesæt og gummiagn = Texas Rig

Metalperlen mellem krog og bulletweight
 giver lokkende kliklyde og tiltrækker fisk.
Rigget bindes på mono forfangsline af fornuftig tykkelse 0,40-0,60. En offset krog bindes på. En perle beskytter knuden og efter denne monteres bulletweighten. Det hele afsluttes med en lille svirvel. [Man kan sætte en metal eller glasperle mellem krog og bulletweight. Det giver lokkende klikkelyde]



Jeg satser på snarrt at kunne vise optagelser af rigget til torsk.
Denne video fra Berkley giver dog en god ide om agnens gang


Der er to åbenlyse fordele ved at benyttet texas rigget. For det første kan fisken tage agnen uden at mærke modstand fra loddet. Nøjagtig som et glidetackel kan agnen løftes ubemærket og torsken opdager først bedraget for sent. Hertil giver gennemløbsloddet gummiagnen en hidtil uset levende gang i vandet. En langsom opadgående bevægelse, et vandret vip og en hastigt accelererende nedadgående flugt mod bundlaget.


Sådan bevæger jiggen sig


Fisket med gennemløbslod optræder jiggen mere sprælsk. Der er opadegående bevægelse når jiggen løftes. Derefter falder loddet ned hvilket giver jiggen en vippende bevægelse. Når loddet rammer bunden trækkes linern gennem loddet. Det får jiggen til at vende med en hurtig nedadgående bevægelse. Denne bevægelse imiterer et skade eller flygtende byttedyr der hurtigt søger nedad mod bunden.

Jig belastet med gennemløbslod. Texasrig til torsk

Med krogen i gummikroppen kan agnen fiskes i tang og grøde
Grejet til fiskeriet er samme som man bruger til det almindelige kastefiskeri fra båd. Stænger på 7-9 fod med kastevægt fra 30-100 gr. og hjul i størrelse 3000-4000. En tynd fletline i str. 0,06 til 0,17 afhængigt af mærke og styrke. Des tyndere line des bedre. Den tyndere line vil give mindre vandmodstand. Derfor kan du fiske med mindre belastning og det giver gummiagnen en langt mere levende bevægelse i vandet. 



"Gummibuffet" bestående af gummijigs, offsetkroge, bulletweights og monoforfang.
Den undersøiske knold er lokaliseret på plotteren. Vi er klar til torsk the Texan way

Jacob og jeg havde hele vinteren set frem til denne tur, hvor vi ville afprøve teknikken til torsk. Endeligt fandt vi en dag i slutningen af marts. Vandtemperaturen var 5C. og torskene var kommet tilbage til det lave vand. Det var netop i dagene hvor børsteormene sværmede  så vandet var fuldt af fødeemner. Meldingerne da vi lagde fra var, at fiskene i området var forsigtige og uden huglyst. Strømmen var meget svag og der var helller ikke meget bevægelse på overfladen. Drivhastigheden var 0,3 knob så det gik ret langsomt. Omvendt gav det os den fordel, at kunne fiske med meget lav vægt og stadigt holde god kontakt med bunden.

Første drev og Jacob har hug. TT shad i farven mørkebrun - oplagt farve når børsteormene sværmer
Min første indskydelse var at opsøge fiskene ved en knold som kan holde gode fisk her i foråret. Knolden er meget stejl på den ene side og falder langsomt ud på modsatte side. Dybden varierer fra 6 -15 meter. Det viste sig at være en god ide. Vi fandt fiskene på den flade skråning. Allerede i første drev skulle teknikken vise sig effektiv til træge torsk uden huglyst, da Jacob fanger  en fin 1½ kilo torsk på den brune TT-shad [TT shad er en japansk softbait som er tilsat duftstof]. 


Jiggene skulle fiskes forsigtigt. Vi kastede mod strømmen og spandt langsomt ind med forsigtige små jigløft og hop hen ad bunden. Herefter fik jiggen lov at ligge stille på bunden et øjeblik. Oftest huggede torsken i præcis dette øjeblik hvor jiggen lå slapt.

Det er måske ikke så underligt at der var langt mellem torskene. Med udspilede maver var de fulde af børsteorm, krabber, tobis, tangsnarre, småsild og kutlinge. Den store buffet holder åbent og den kræsne torsk vælger selv sin livret.


TT-shad og Relax Twister VR 6" to effektive gummiagn 
På et tidspunkt gik fiskeriet lidt i stå. Så er det at man prøver lidt forskelligt. Mark H. Hansen (instruktør på Sundfiskernes jiggingkurser) anbefaler at prøve større agn, gerne med store flaksende haler. Vi fulgte Marks råd. En gul "Relax twister VR6" med lang hale kastes i dybet og i tredje kast mærker Jacob et spontant og voldsomt hug, hvorefter hans stang flekser helt ned til håndtaget.  

En rigtig pæn torsk kunne ikke modstå den store gule grub og langsomt blev den fightet til overfladen. Til forskel fra de øvrige var denne ikke kroget yderligt. Den havde nærmest inhaleret halvdelen af gummiagnen og krogen sad et godt stykke nede i dens gab. Dens bug var udspilet og, som det kan ses ovenfor, var denne fisk bestemt ikke sulten! Vi ramte præcis dét, der udløste en voldsomt hugrefleks hos fisken.


Grubster i fluo gul/rød
Derefter forsøgte vi forskelligt bl.a. nogle jigs fisket på almindelige jighoveder. Bl.a. prøvede jeg den nye "Grubster". En fræk grub med paddletail i yndlingsfarven fluo gul/rød. Vi fiskede dem langsomt og hurtigt. Med bittesmå nøk og høje løft, men med fast jighoved var det svært at få torskene i tale. 
Heldigvis havde vi masser at agn der skulle testes og nu var det tid til de sprælske curlytails. 10-15 cm lang grub med lang flaksende hale. Igen riggede vi "Texas style".


Curlytail i transparent brunt med glimmer. I den grad en oplagt farve når børsteormene sværmer. Her har vi benyttet en Fastach hægte efter bulleweighten, for hurtigere at kunne skifte agn. Det fungererfint men knap så elegant løsning
Der skulle ikke mange dyp til før de forsigtige torsk reagerede på den brune curlytail. Med sine flaksende og vrikkende bevægelser er den et særdelses godt bud på en god agnén når børsteormene sværmer. 



Undervandsoptagelser af curlytailens gang i vandet er i støbeskeen. Indtil da må i nøjes med fotos.


Med sine 12-15 cm udstrakt, har curlytailen den helt ritige størrelse til torsk og rovfisk. Den type vi brugte forhandles af jaxx.dk.
Du finder dem ved at følge dette link




Endnu en torsk må overgive sig til den brune curlytail. Overlegen agn på dage hvor vandet er fuldt af børsteorm.





Rød curlytail. Her monteret på et fast jighovede.

Dagens favoritter og tre effektive agn til texas rigget. Selv om vi felre gange fik torskene til at hugge på provokationsfarver var det imitationen af børsteorm = den brune curlytail i midten som gjorde det bedst. 







Det havde klart været sjovere at fiske texasrigget på en af de gode dage hvor torskene hugger på alt. Omvendt var vores formål at teste riggets efektivitet. Netop de svære dage er gode til at påvise dette. 
Vi fik ca. 15 torsk op at vende på en halv dags fiskeri, med pauser hvor vi riggede om og bandt rigs. Der er ingen tvivl om at rigget er effektivt, især på de svære dage





 - FAKTABOX -
  • Hvad er? Texas Rig er en metode at rigge sine sotbaits. Texas rigget består af offsetkrog, perle og bulletweight, samt forfangsline. Det benyttes primært til Bass fiskeri, og stammer fra de Amerikanske sydstater. "The Texas rig is also shrouded in some mystery. Most early commentators and anglers agree that it originated in Oklahoma, perhaps by an unnamed Oklahoma fire fighter, for use in the brushy waters of Texas,” stated Duke. “Until the 1970s, the rig was termed the ‘slip sinker rig’ more often than the ‘Texas rig.’ Longtime Texas bass guide Dave Hawk deserves consid er - able credit for spreading the word on the technique. Not only does he detail the rig in his 1970 book “100 Years on Bass,...” Kilde: ncwildlife.org 
  • Hvilket grej? Som udgangspunkt benyttes samme stænger og hjul, som vi bruger til det almindelige kastefiskeri efter torsk. Et godt bud på en fin allround stang der kan benyttes til kastefiskeri, bundmede efter fladfisk og fiskeri med gummijigs er Edge Dynamic 8" 6-8 lbs. Et andet godt bud kunne være Savage Gear - Salt2  8'6" 25-80g., men generelt kan du bruge enhver kastestang på 7-9 fod med en kastevægt i området 20-80 gr. Alternativt en rigtig bass triggerstang. Vælg en med en kastevægt op til mellem 1 1/2- 2oz. (42g-54g) mellem 7-8'. Den type stænger vil oftest kunne håndtere lidt højere vægte end de er angivet til.
  • Det er vigtig at stangen har en god følsomhed, så du har fuld føling med agnen for enden af linen. Vi bruger fastspolehjul i størrelsen 3000-4000. Man vil også være godt kørende med et lavprofil multihjul.
  • Hjulet skal have en hvis kvalitet så det kan holde til tunge fisk og naturligvis skal det være modstandsdyggtigt overfor saltvand. Linen skal være en fletline og helst stærk og tynd. Et forslag til line vil være Berkley Whiplash i størrelsen 0,6 -0,10 mm.

  • Hvordan bindes rigget? Rigget bindes med offset kroge, der er tilpasset gummiagnens størrelse. Der findes et utal af offsetkroge, men du går ikke helt galt i byen med Owner, Mustad og ikke mindst Nogales second bite offset kroge. Efter krogen bør du montere en perle for at beskytte knuden. Du kan bruge en helt almindelig lille plastperle. Mange af de Amerikanske bassfiskere bruger en glas eller metalperle for at lave kliklyde. Efter perlen monteres bulletweighen med den flade ende mod perlen. Forfanget 0,50mm mono lader vi være ca. 20 cm. lang og afslutter med en lille svirvel.



Du kan med fordel binde et par stykker hjemmefra, som du monterer med forskellige agn. Med en blinklås på din hovedline kan du hurtigt skifte mellem de forskellige agn. Nøjatigt som du vil gøre med kastepirke og blink.



  • Hvilke gummiagn? for at udnytte riggets særlige spjættende hop bør du bruge slanke og aflange agn. Dvs. de fleste ormeagn og grubs. Aflange shads, gerne dem med slank og fleksible hale / paddletail. Alternativt nogle krabbe/krebse imitationer beregnet til texas rigget. Til fiskeri efter torsk bør de være 10-20 cm lange. Farvevalget er en hel religion for sig. Nogle gange vil de have afdæmpede farver, som imiterer deres byttedyr. Andre gange skal der provokationsfarver (neonfarver pink og lilla). Tag et udvalg med af forskellige farver med og se hvad der virker på dagen. Torsk på lavt vand spiser en betydelig mængde krabber, så farver som rød, rød/sort, kobber, guld, brun og orange er altid et forsøg værd. [Over 80% af mine fangster af torsk har været på rød/sort eller kobber]  

    • Hvordan fiskes texas rigget? Faktisk er det ikke meget anderledes det almindelige kastefiskeri med pirke og blink. Vi kaster ud modsat drivretningen. og spinner lidt hurtigere ind end båden driver. Når linen er slap rulles et par tørn ind, lav et løft/hop og lad den derefter ligge et øjeblik til linen ater er slap og gentag. Dermed får vi affisket et større område end hvis agnen blot hoppede op og ned på samme sted.  Vi varierer jig bevægelserne til vi afkoder hvad torskene reagerer på. Jig bevægelserne er afdæmpede og korte. Vi lader ofte jiggen ligge et kort øjeblik på bunden.
    • Hug adfærd og modhug. De fleste gange vil du mærke et kontant hug - BANG og fisken er på. Andre gange mærker du at torsken "piller" ved jiggen. Det som sker er at fisken støder til agnen med snuden eller "smager" på den med sine skægtråde. Nu skal du holde hovedel koldt og bevare roen. Hvis du jager jiggen gennem vandet i et vildt modhug vil torsken registrere bedraget og skræmt afstå fra at hugge. I stedet skal du bare tag det med ro og bliv ved med at indspinne i samme tempo. Hvis torsken vil have jiggen skal den nok hugge til den før eller siden. 
    • Hvor kan jeg købe? www.jaxx.dk er eneste DK forhandler som har specialiseret sig i Texas riggget. Her kan du finde alt fra bulletweights, specielle gummiagn (bl.a. dem vi har brug i denne artikel), forfangsmateriale og velegnede stænger/hjul til formålet. Indehaveren Jacob bruger selv teknikken, så du kan få masser at kvalificeret hjælp og rådgivning.










      2 kommentarer:

      1. Rigtig godt forfangs rig er hug ved næsten hvert kast bruger det fra mole og tager gode pæne torsk på over målet ��

        SvarSlet
      2. Godt indlæg, jeg vil forsøge at bruge det på sundet.

        SvarSlet